Wat is floreren?

12 december 2016

Mijn proefschrift gaat over floreren in je alledaagse leven, maar wat is dat nu eigenlijk? In dit eerste blog vertel ik je het wetenschappelijke antwoord en mijn persoonlijke ervaring met floreren.

De theorie

Kortgezegd betekent floreren dat je gelukkig of tevreden bent met je leven én dat je een betekenisvol leven leidt waarin je aandacht hebt voor jezelf en voor anderen. Verschillende wetenschappers geven de volgende definitie van floreren:

  • Je bezit een hoge mate van hedonisch welbevinden, dat overeenkomt met emotioneel welbevinden: je bent (op dit moment) gelukkig of tevreden met je leven in het algemeen.
  • Daarnaast bezit je een hoge mate van eudaimonisch welbevinden, daaronder vallen sociaal en psychologisch welbevinden: je leidt een zinvol leven waarin je betekenisvol en vriendelijk bent voor jezelf en voor anderen. Aspecten van sociaal en psychologisch welbevinden zijn bijvoorbeeld: een bijdrage leveren aan de maatschappij, zelfacceptatie, persoonlijke groei, autonomie, een doel in het leven nastreven en het hebben van positieve relaties met anderen.

Je kunt niet elke dag floreren. En hoe floreren er precies uit ziet is ook lastig te zeggen. Als je het leuk vindt kun je een test doen, waaruit je kunt afleiden of je floreert of niet. Maar houd er rekening mee dat zo’n test ook niet alles zegt, ga vooral uit van jouw eigen gevoel en ervaringen. Bedenk ook dat de positieve psychologie er juist vanuit gaat dat je je vooral zou moeten focussen op de dingen die je al goed doet. En dat je dus ook niet moet gaan proberen nu heel streng voor jezelf te zijn en te denken “En nu floreer ik ook nog eens niet…”. Ga juist uit van jouw eigen kracht, wat zit in jou en wat doe je al van nature? Bouw dit uit. Wel kan het bijvoorbeeld helpen om te ontdekken waar je goed in bent én waar je plezier uit haalt. Als je daar inzicht in hebt, kun je deze kwaliteiten beter benutten. Ook om bijvoorbeeld bepaald gedrag van jezelf te veranderen waarin je vast loopt. Probeer dan één ding tegelijkertijd te veranderen. Want een gewoonte veranderen kost veel tijd en energie.

Mijn eigen ervaring met floreren

Als ik naar mezelf kijk dan vind ik dat ik zo nu en dan echt floreer, maar zeker niet altijd. In het afgelopen half jaar stond mijn proefschrift afronden op de eerste plek, en met twee kindjes onder de vier, een nieuwe functie/baan en een eigen bedrijf opstarten kwam er veel op mij af, overigens helemaal vanuit mijn eigen ambities en doelen. Ik vind mijn werk leuk en uitdagend en kan daar veel van mijn kwaliteiten in kwijt. Zeker nu ik eigenlijk twee banen combineer. Dus ik kies hier bewust voor. Ik zou ook zeker meer tijd willen hebben voor mijn man, familie, vrienden en mijzelf. Maar ik weet ook dat wat ik aan het doen ben mij veel energie geeft, en dat het niet zo gek is dat sociale activiteiten in deze levensfase nu eenmaal op een lager pitje staan dan de meeste van ons zouden willen. Toch voel ik mij verbonden met mijn familie en vrienden, en weet ik dat ik op hen kan terugvallen als er iets is. En dat ik alles uit mijn handen kan laten vallen als zij mij nodig hebben. Nu zou ik me kunnen richten op dingen die beter kunnen, zoals een actieve bijdrage leveren aan de buurt of de maatschappij, of mijzelf voor 100% accepteren in plaats van 85%. Toch kies ik er liever voor om dankbaar te zijn voor wat ik heb, en me aan het eind van de dag weer even de mooie momenten van die dag voor de geest te halen. Het zijn vaak de simpelste en kleinste dingen die een glimlach op mijn gezicht toveren. Door daar vaker bij stil te staan ben ik een veel tevredener mens geworden dan ik een aantal jaren geleden was.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *