Hoe maakbaar is geluk nu echt?

25 september 2019

Hoe maakbaar is geluk? Dat is een vraag die veel mensen bezig houdt en waar veel mensen graag een antwoord op willen krijgen. Dat antwoord kan de wetenschap echter (nog) niet geven, zeker niet voor jou als individu. Ik zie regelmatig het model van Sonja Lyubomirsky voorbij komen, althans, de percentages die zij in een model heeft gestopt om te laten zien dat geluk maakbaar is. Zo zou 50% van de verschillen in geluksgevoel tussen mensen verklaard kunnen worden door verschillen in genetische aanleg, 10% door verschillen in de omgeving en dan zou de resterende 40% verklaard kunnen worden door verschillen in activiteiten die we uitvoeren en die we zelf in de hand hebben. Het maakbare deel van geluk dus.

In mijn boek Durf te floreren heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan ‘gelukkige genen’ en een ander hoofdstuk gaat over de invloed van onze omgeving en omstandigheden op ons geluk en floreren. Mijn conclusie? De percentages kloppen niet en de percentages worden dikwijls onjuist uitgelegd. Ja, genen spelen een rol. En ja, ook de omgeving en gebeurtenissen die jou overkomen spelen een rol. Je hebt in dit geheel ook echt zelf nog wel wat in te brengen, maar de mate van maakbaarheid zal voor elk individu anders zijn. Bovendien is het een zeer complex samenspel waarbij genen niet alleen een directe maar ook indirecte invloed kunnen hebben op je geluksgevoel en waarbij het toeval bijvoorbeeld ook nog een rol speelt.

Er zijn mooie ontwikkelingen gaande op het gebied van genetisch onderzoek (bijvoorbeeld door professor Meike Bartels), maar helaas kunnen we de vraag over hoe maakbaar geluk is niet beantwoorden. Daarom raad ik je aan om niet zo met percentages bezig te zijn, maar veel meer te kijken naar jouw persoonlijke recept dat je nodig hebt om te kunnen floreren. Geluk is namelijk slechts één ingrediënt van floreren, maar er zijn nog 13 andere basis ingrediënten (die je gelukkig niet allemaal in je recept hoeft te stoppen, zelfs ‘geluk’ hoeft daar niet bij te zitten!) en dan heb je ook nog signatuur ingrediënten die je in je recept kunt opnemen.

Ben je benieuwd naar de ingrediënten van floreren en hoe je jouw floreer recept kunt ontdekken? Of wil je meer weten over de maakbaarheid van geluk, de paradox van geluk, de shift van geluk naar floreren die nu gemaakt wordt en wat floreren precies is? Vraag naar mijn boek Durf te floreren in de boekwinkel, bestel hem online of download eerst het werkboek gratis!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *