Vragen of interesse? Neem contact op!
marijke@howtoflourish.nl

Geplaatst: 27 oktober 2017

Een depressie hebben én floreren, dat kan toch niet?

Wauw, wat een prachtig interview verscheen er vorige week in Volkskrant Magazine. Antoinette Scheulderman interviewde Maryam Hassouni over haar Emmy award, acteer-carrière, haar net verschenen kinderboek “Hoekjes van geluk” én haar depressie. Het interview ontroerde mij. Jeetje, wat kunnen wij toch hard zijn voor anderen. En jeetje, wat is een depressie toch heftig. Iets wat je vaak niet ziet omdat het zich afspeelt in iemand zijn hoofd en de paar vierkante meters waarop ze zichzelf zo lang kunnen opsluiten.

Inspirerend voorbeeld

Het interview zorgde bij mij ook voor inspiratie. Eindelijk heb ik een praktijkvoorbeeld van wat ik in mijn onderzoek naar floreren al meerdere keren ben tegen gekomen: Het is mogelijk om met een psychische stoornis te floreren. Ik ben momenteel bezig met het analyseren van nieuwe data van een representatief bevolkingsonderzoek van het Trimbos-instituut. De voorlopige resultaten laten zien dat 10% van de Nederlanders die in de afgelopen maand een gediagnosticeerde depressie hadden, óók floreerden. Voor angststoornissen is dat percentage zelfs 18%.

Maar hoe zit dat dan?

Toch blijft het iets wat in de praktijk lastig te begrijpen valt. Hoe kun je nou floreren terwijl je een depressie hebt? Wanneer ik hier over spreek tijdens lezingen dan krijg ik steevast de vraag: “Maar wat zijn dat dan voor mensen?”, “Dat kan toch niet?”, “Hoe zit dat dan”? Tja, dan stond ik regelmatig met mijn mond vol tanden… want ik beschik alleen over de cijfers en niet over individuele verhalen. Maar nu heb ik in ieder geval alvast één voorbeeld.

Maryam Hassouni formuleerde het zo: “Je kunt heel goed depressief en krachtig tegelijk zijn. Ik heb veel angsten, maar ik laat me er niet door weerhouden”. En ook is te lezen dat ze veel lacht, ook als ze in een depressieve episode verkeert. Ze vertelt ook dat de buitenwereld, misschien mede daardoor, over het algemeen niets weet van haar depressies. Ik ben blij dat ik dit verhaal mocht lezen en ik hoop er nog veel meer tegen te komen. Ik hoop ook vooral dat dit inspirerend werkt voor de mensen die kampen met een burn-out, depressie of angststoornis. Helemaal omdat het mogelijk is om te leren floreren. Ben of ken jij iemand die kan floreren ondanks een psychische ziekte? Ik kom graag met je in contact!

“Ik kan nu gelukkig zijn mét mijn depressie”

Op de vraag “Hoe voel jij je momenteel”, antwoordde Maryam: “Sinds ik heb geaccepteerd dat de depressies onderdeel zijn van wie ik ben, heb ik er minder vaak last van. Als ik er niet tegen vecht, is het ook weer sneller weg. Ik kan nu gelukkig zijn mét mijn depressie”.

Prachtig Maryam, dank voor het delen van jouw verhaal! Het volledige interview lees je via Blendle.

Deel dit bericht op social media!




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *