Je kunt veel doen om vaker te floreren. De kunst is om te kijken wat voor jou werkt en waar jij op dit moment het meeste behoefte aan hebt. Hieronder beschrijf ik een aantal “simpele” oefeningen, die vrijwel iedereen zou kunnen doen. Kies één van onderstaande oefeningen uit waar je je eerst eens één of twee weken op richt. Daarna kun je een andere oefening kiezen en kijken wat je prettig vindt. Misschien vind je het fijn om van een oefening een gewoonte te maken, terwijl je een andere oefening fijn vindt om een keer geprobeerd te hebben zodat je daar op terug kan grijpen zodra je daar behoefte aan hebt.
Haal aan het einde van de dag je positieve ervaringen (2 á 3) van die dag weer voor de geest, probeer ze echt weer even opnieuw te beleven en daarvan na te genieten. Je kunt je ervaringen opschrijven in een dagboekje die je bijvoorbeeld op je nachtkastje neerlegt. Je hoeft niet groots te denken, een plezierige ervaring kan ook iets heel kleins zijn zoals een mooie zonsopgang of een favoriet nummer op de radio toen je op weg was naar je werk. Welke positieve emoties heb je ervaren? Barbara Fredrickson gaat uit van 10 plezierige emoties: Plezier, dankbaarheid, kalmte, interesse, hoop, trots, vrolijkheid, inspiratie, ontzag, liefde. Je zult zien dat je na een tijdje dat je deze oefening doet, ook gedurende de dag meer kunt genieten van de positieve ervaringen die je beleeft. Maak een gewoonte van deze oefening waarbij je jouw ervaringen blijft opschrijven of er op een andere manier meer bij stilstaat elke dag.
Schrijf 1 keer per week (of vaker) gedurende ongeveer 10 á 15 minuten over een positieve herinnering. Beschrijf welke positieve emoties je ervoer (zie ook oefening 1). Haal de herinnering weer helemaal terug en schrijf alles op waar je een fijn gevoel aan over hebt gehouden. Wat betekent of betekende deze ervaring voor jou? Neem elke keer een andere herinnering.
Geef elke dag bewust een stukje van je tijd aan een ander, door aandacht te geven of iemand anders te helpen (vraag eerst of de ander jouw hulp wil hebben, we geven maar al te graag té snel onze visie en advies, al vind ik dit zelf ook lastig in praktijk te brengen). Probeer niet alleen iets belangeloos te doen voor je naaste familie of vrienden, maar daag jezelf ook eens uit om een onbekende jouw tijd en aandacht te geven. Wat levert het jou en de ander op? Welke positieve emoties ervaar je (zie ook oefening 1)? Sta daar nog eens bij stil.
Neem elke dag bijvoorbeeld 15 minuten de tijd die helemaal voor jezelf zijn. Plan dit niet helemaal vol met allerlei activiteiten die al heel lang op je to-do lijstje staan, maar vertraag juist door echt maar één ding te doen met je volle aandacht. Doe bijvoorbeeld iets actiefs (wandeling, sporten, tuinieren), creatiefs (knutselen, kleuren) of reflectiefs (bezinning, meditatie, met volle aandacht iets eten of drinken). Een fijne douche of even genieten van een kop thee kan al helpen om even helemaal tot jezelf te komen. Let niet op het resultaat, maar op wat je voelt en opmerkt bij jezelf en in je omgeving. Zet al je zintuigen aan. Wat betekent dit voor je? Wat levert het jou op? Wat voel je?
Leer (bijna) elke dag iets nieuws! Dat kan iets groots zijn zoals een andere taal leren of leren spreken in het openbaar waar je een aantal weken of maanden mee bezig bent. Maar je kunt ook kleiner denken. Blaas nieuw leven in een oude hobby, schrijf je in voor een cursus, doe eens een nieuwe klus op je werk of een klusje die je normaal aan je man over laat. Of kook eens een maaltijd die je nog niet eerder gemaakt hebt. Verras jezelf! Wat heeft jou dit gebracht?
Wil je nog meer praktische oefeningen en tips vanuit de positieve psychologie? Schrijf je dan in voor één van mijn workshops of de online masterclass floreren!