Geef stress en burn-out geen kans: Zet je sterke kanten in!

6 september 2017

Waar ben jij goed in? Wanneer je deze vraag aan bijvoorbeeld een vriendin, je collega of iemand van je sportclub stelt dan heb je grote kans dat de ander je wat schaapachtig aan kijkt, onzeker giechelt of heel diep gaat nadenken. Om vervolgens hooguit één of twee sterke kanten of kwaliteiten van zichzelf op te noemen. Dat is toch best gek? Op vragen als “Wat zou je aan jezelf willen verbeteren?”, “Waar wil je jezelf in ontwikkelen” of “Waar ben je slecht in?” kunnen we meestal met gemak een waslijst aan eigenschappen en vaardigheden op noemen.

Aardig gevonden worden

Waarom kan de vraag “Waar ben jij goed in?” zo lastig zijn om te beantwoorden? Aan de ene kant wil je niet te hoog van de toren blazen. Je wilt vooral niet teveel opvallen, of jezelf beter voordoen dan je in werkelijkheid bent. Je wilt ook graag aardig gevonden worden en “het graag goed doen”. Door hardop tegen een ander te zeggen waar je goed in bent, geeft misschien wel het gevoel dat je aan het opscheppen bent. Bij mij in ieder geval wel. En stel je voor… dat je vindt dat je behulpzaam bent, of efficiënt. Dan valt het natuurlijk meteen op wanneer je een keer “nee” zegt tegen de hulpvraag van een ander, of dat je een klus enorm loopt uit te stellen op het werk. Onze onzekerheid en saboteurs zorgen er vervolgens wel voor dat we denken dat we toch niet zo behulpzaam of efficiënt zijn als we dachten…. En dat is natuurlijk heel erg jammer. Want als anderen niet weten dat jij nog veel meer talenten in huis hebt dan die je tot nu toe liet zien, dan loop je misschien wel kansen mis op klussen en dingen die je heel leuk zou vinden om te doen!

Aangeleerde vaardigheid of sterke kant?

Aan de andere kant wéten we vaak ook gewoon niet waar we nou eigenlijk goed in zijn. Het zit zo in ons systeem om te weten wat we fout doen, of niet kunnen. Bovendien hebben we in de loop der jaren heel veel aangeleerd. Ik heb gaandeweg bijvoorbeeld geleerd hoe je presentaties geeft voor steeds grotere groepen. Ik vond het op de basisschool verschrikkelijk om een spreekbeurt (over konijnen) te moeten geven. Dan kon ik me weken druk maken en op het moment zelf vergat ik de helft, had ik een rood hoofd en een piepstemmetje en baalde ik daarna enorm. Vorig jaar stond ik voor zo’n 400 mensen mijn verhaal te doen, nog steeds met zenuwen en een kloppend hart, maar veel rustiger en zelfverzekerder dan zo’n 20 jaar geleden. Gaandeweg heb ik dus heel wat overwonnen en aangeleerd. Ben ik nu goed in spreken in het openbaar of presenteren? Ja en nee. Ja, het is een aangeleerde vaardigheid van mij geworden. Of het is een ongerealiseerde sterke kant. Dat is voor mij ook nog steeds een zoektocht. Ik krijg steeds meer energie van presenteren en ik heb er steeds vaker plezier in. Maar elke avond een presentatie geven, daar maak je mij niet gelukkig mee. Of presenteren een gerealiseerde sterke kant van mij wordt dat zal de tijd uitwijzen. Het helpt in ieder geval om te weten in welk ‘hokje’ een bepaalde vaardigheid waarschijnlijk zit voor mij.

Overigens is er helemaal niks mis mee om jezelf te ontwikkelen in bepaalde vaardigheden die niet jouw sterke kanten zijn. Soms ontdek je dan pas dat je het eigenlijk heel erg leuk vindt om te doen. Ook kan het goed zijn om jezelf te ontwikkelen buiten je comfortzone of op gebieden die je voor jouw droomfunctie (of jouw gewenste zelf) nodig hebt. Daarmee krijg je meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Jij kunt namelijk veel meer dan je denkt!

Minder stress en meer plezier

Door de positieve psychologie is er weer meer aandacht voor onze sterke kanten gekomen. Onderzoekers als Christopher Peterson, Nansook Park en Martin Seligman hebben bijvoorbeeld 24 Character Strenghts ontdekt en daar wordt uitvoerig onderzoek naar gedaan. Ook weten we inmiddels dat mensen veel productiever zijn en met meer plezier naar hun werk gaan wanneer ze vooral hun sterke kanten kunnen inzetten. Minder stress en meer plezier is goed voor onszelf én voor werkgevers. Zorg dus dat je weet wat je goed kan én waar je plezier aan beleeft of energie uit haalt. Probeer die sterke kanten zoveel mogelijk in te zetten. Misschien lukt dit niet in de functie die je nu doet. Probeer dit dan in ieder geval in je privésituatie veelvuldig in te zetten. En wie weet zijn er op je werk projecten waar je bij aan kunt sluiten waar je wel jouw sterke kanten in kwijt kunt.

Wat kun jij doen?

Ik ben benieuwd welke sterke kanten en talenten jij bezit. En hoe jij die bewust in zet. Laat het hieronder weten in een reactie!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *